Suszenie grzybów domowymi metodami

0
25

Choć spóźniony z powodu suszy, to wreszcie rozpoczął się sezon na grzyby. W lasach nie brakuje dorodnych borowików, podgrzybków, maślaków, kurek i innych mniej popularnych gatunków. Kto się na grzybach nie zna, musi zadowolić się zakupami na targowisku.

Grzyby w różnym wydaniu

Polska kuchnia kocha grzyby, zwłaszcza suszone. Grzyby charakteryzują się wybornym smakiem i aromatem i choć nie mają dużych właściwości odżywczych (białko, witaminy z grupy B),to chętnie dodajemy je do bigosu, sosów, pierogów, gotujemy z nich zupy.
Grzyby możemy utrwalać na różne sposoby, możemy je marynować, mrozić lub suszyć. Ten ostatni sposób jest najbardziej popularny, przede wszystkim ze względu na niezwykle silny aromat.

Jak przygotować grzyby do suszenia

Grzyby są niezwykle wrażliwe na działanie otoczenia, dlatego należy obrabiać je zaraz po zebraniu. Grzyby przeznaczone do suszenia należy oczyszczać na sucho, absolutnie nie wolno ich myć. Najlepiej robić to za pomocą pędzelka z włosia lub gąbki kuchennej. Należy robić to bardzo delikatnie, by nie uszkodzić skórki kapelusza. Każdy grzyb należy przekroić i sprawdzić, czy nie ma w nim larw lub robaków i zajęte części usunąć.

Oczyszczone grzyby należy pokroić, małe okazy lepiej przeznaczyć do marynowania lub mrożenia. Pozostałe można suszyć różnymi metodami.

Sposoby suszenia grzybów w domu

Metod suszenia grzybów jest kilka, jedne wymagają większego nakładu pracy, inne mniejszego. Każda z nich jest skuteczna pod warunkiem przestrzegania określonych zasad.

Suszenie grzybów w suszarce elektrycznej do warzyw i owoców to zdecydowanie najprostsza i najmniej pracochłonna metoda. Wystarczy ułożyć grzyby na sitkach suszarki i ją włączyć. Temperatura zostanie dostosowana automatycznie a wiatrak zapewni odpowiedni ruch powietrza. Suszenie grzybów trwa kilka godzin, wystarczy tylko co jakiś czas zmienić kolejność sitek.

Suszenie grzybów na nitce to najbardziej znana i tradycyjna metoda. Nitka musi być odpowiednio mocna a kawałki grzybów dość duże. Nitki z grzybami należy powiesić w nasłonecznionym i przewiewnym miejscu. Co jakiś czas nitkę należy obrócić. Suszenie trwa kilka dni w zależności od pogody.

Na słońcu można także suszyć grzyby rozłożone na papierze lub specjalnych kratkach.

Osoby, które nie mogą skorzystać z dwóch powyższych metod mogą suszyć grzyby w piekarniku. Należy rozłożyć ja na blasze wyłożonej papierem i suszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusz przy uchylonych drzwiczkach, by para wodna mogła uchodzić. Co jakiś czas trzeba je przewracać i pilnować, by się nie przesuszyły.

Wysuszone grzyby należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, by nie straciły aromatu i nie wchłonęły wilgoci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here