uszwagra.com.pl

Kolejna witryna oparta na WordPressie

Lifestyle

Najpopularniejsze metody parzenia kawy – czym różnią się od siebie?

Kawa to napój, który zdobył ogromną popularność na całym świecie. Wielu z nas co rano sięga po filiżankę tego aromatycznego, czarnego naparu. Przez lata w różnych zakątkach świata powstało wiele sposobów parzenia kawy — jakie są różnice pomiędzy nimi?

Kawa z kawiarki

Kawiarka to urządzenie, które pozwala na szybkie i proste przyrządzenie aromatycznej kawy o intensywnym smaku. Składa się z kilku części — zbiornika na wodę, filtra i górnej komory, do której należy nasypać zmieloną kawę.

Działanie kawiarki opiera się na wykorzystywaniu ciśnienia: podgrzewana woda zwilża kawę i rozpuszcza zawarte w niej substancje aromatyczne. Należy pamiętać o tym, by kawa nie gotowała się w ten sposób zbyt długo, gdyż efektem tego będzie nieprzyjemny, gorzki smak. Z tego samego powodu należy od razu po zaparzeniu rozlać kawę do filiżanek, nie przetrzymując jej w kawiarce dłużej niż to konieczne.

Kawa po turecku

Do jej przygotowywania wykorzystuje się miedziany, niewielki dzbanek. Napój nie jest filtrowany: do naczynia dodaje się równe ilości kawy i cukru, a następnie zalewa całość wodą. Sekretem unikalnego smaku tej kawy są przyprawy: najczęściej dodaje się kardamon i wanilię, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by pozwolić sobie na odrobinę eksperymentowania.

Kawę należy zagotować, a następnie dodać zimnej wody, by fusy opadły na dno. Taka kawa zawiera dużą dawkę kofeiny, jest aromatyczna i intensywna w smaku.

Kawa z ekspresu

Ekspresy do kawy znajdziemy w kawiarniach, restauracjach, a także w wielu domach. Dobrze wykorzystany ekspres pozwoli nam na uzyskanie kawy o bogatym smaku i aromacie. Za smak odpowiada tutaj głównie to, jaki rodzaj kawy i model ekspresu zdecydujemy się wykorzystać. Ważny jest również sposób mielenia ziaren kawy.

Przy parzeniu kawy w ekspresie kluczowe jest wysokie ciśnienie: to ono sprawia, że kawa  jest intensywna, lecz niekoniecznie mocno gorzka.

Kawa z Aeropressu

Aeropress to proste urządzenie, dzięki któremu możemy w zaciszu własnego domu przygotować aromatyczną, smaczną kawę. Ten sprzęt wykorzystuje wysokie ciśnienie i zasadę infuzji, dzięki czemu uzyskany napar jest łagodny w smaku, niezbyt gorzki, o przyjemnym aromacie.

Istnieją dwa sposoby zaparzania kawy w aeropressie: tradycyjna i odwrócona. Każda z nich pozwala nam uzyskać napój o nieco innych cechach charakterystycznych.

Kawa z dripa

Ta metoda parzenia kawy opiera się na wykorzystywaniu filtrów i naczyń, zwanych dripami. Odpowiedni filtr napełniamy zmieloną kawą, a następnie zalewamy gorącą wodą, która przez nią przepływa. Dzięki temu do wody przedostaje się smak i aromat parzonej kawy. To jeden ze starszych sposobów na parzenie kawy, a uzyskany napój jest niezbyt gęsty i aromatyczny.

Warto wypróbować różne sposoby parzenia kawy — każdy z nich pozwala uzyskać nieco inny napój, co sprawi, że odkryjemy swój ulubiony smak i aromat. Sklepy z kawą to miejsca, w których możemy zaopatrzyć się we wszelkie niezbędne do parzenia kawy akcesoria.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *