W ostatnich latach bardzo nasiliły się u wielu osób różnego rodzaju problemy żołądkowo-jelitowe. Objawiają się one między innymi bólem żołądka, który z całą pewnością nie jest pozytywnym objawem. Dlatego warto się dowiedzieć, jaką dietę stosować w przypadku bólu żołądka. Można w niej znaleźć zarówno produkty polecane, jak i zakazane.
Dieta lekkostrawna
Dieta przy bólu żołądka powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Dzięki temu nie będzie za bardzo obciążała podrażnionego już żołądka. Posiłki, które są przygotowywane zgodnie z zasadami diety lekkostrawnej są bardzo tolerowane przez organizm człowieka, a ich trawienie jest ułatwione. Dlatego przede wszystkim podczas diety tego rodzaju powinno się wykluczyć wszystkie potrawy ciężkostrawne, które są smażone, tłuste, a także obciążające żołądek. Oprócz tego warto unikać dań bardzo mocno przyprawionych, pieczonych w sosie, a także wzdymających. Dzięki temu z całą pewnością nasze dolegliwości bólowe zostaną zmniejszone.
Co można jeść?
Podczas odczuwania dolegliwości bólowych żołądka najlepszym rozwiązaniem będzie dieta lekkostrawna. Podczas niej można spożywać bardzo zróżnicowane rodzaje produktów. Wśród nich wymienia się przede wszystkim jasne pieczywo, drobne kaszy i makarony, a także lekkostrawny nabiał. Oprócz tego można również jeść gotowane mięso oraz wszystkie inne produkty, które są przygotowane zgodnie z zasadami diety lekkostrawnej.
Przyprawy
W trakcie stosowania diety lekkostrawnej warto unikać potraw, które są stosunkowo mocno przyprawione. Może to nasilać odczuwane przez nas dolegliwości bólowe, co z całą pewnością nie będzie dobrym rozwiązaniem. Dlatego warto wykluczyć takie składniki potraw jak ocet, musztarda, pieprz, papryka, curry, chili, keczup, a także gorczyca. Warto również podczas stosowania diety unikać spożywania alkoholu, ponieważ w niekorzystny sposób może on podrażniać nasz bolący żołądek.
Gotowanie potraw
Potrawy na diecie lekkostrawnej powinny być również w odpowiedni sposób przygotowywane. Przede wszystkim dania powinno się gotować lub gotować na parze. Z powodzeniem można je także dusić, smażyć bez tłuszczu lub piec bez tłuszczu. Jeśli potrawa nie będzie zawierała zbyt dużej ilości tłuszczu to będzie dużo bardziej łagodna dla naszego żołądka i nie będzie go w niekorzystny sposób podrażniać. Dlatego warto na to zwrócić swoją szczególną uwagę podczas przygotowywania potraw. Oprócz tego warto pamiętać, że na diecie lekkostrawnej najlepiej spożywać posiłki, które są przygotowane na świeżo i nie stoją przez zbyt długi czas w lodówce.